NAYPYIDAW (ANP/AFP) - Het eerste proces tegen de Myanmarese ex-regeringsleider Aung San Suu Kyi is nu echt van start gegaan. Twee politiefunctionarissen getuigden tegen de politica, die terechtstaat voor het overtreden van de coronamaatregelen en illegaal importeren van walkietalkies voor eigen gebruik.

Het proces vindt zonder journalisten plaats in een speciale rechtbank in de hoofdstad Naypyidaw, waar Suu Kyi eind mei voor het eerst sinds de coup weer in levende lijve werd gezien. Sinds ze bij de staatsgreep van 1 februari werd vastgezet, zijn verschillende aanklachten tegen haar ingediend.

De aanklacht over de coronamaatregelen draait om de verkiezingscampagne van haar partij NLD. Die won vorig jaar overtuigend de parlementsverkiezingen. De uitslag was voor het leger aanleiding om de coup te plegen, omdat er fraude zou zijn gepleegd. Ruim vier maanden later hebben ze nog steeds geen bewijzen laten zien.

Steekpenningen

Dinsdag dient een andere zaak tegen Suu Kyi. De politica, de afzette president Win Myant en een ander prominent NLD-lid staan dan terecht voor opruiing. Er lopen ook nog andere aanklachten tegen Suu Kyi. Zo wordt ze sinds vorige week ook beschuldigd van het aannemen van steekpenningen.

De advocaten van Suu Kyi ontkennen dat hun cliënt iets verkeerds heeft gedaan. Een van hen noemde de nieuwste aanklacht "absurd". De verdediging laat weten op het beste resultaat te hopen, maar tegelijkertijd zich voor te bereiden op het slechtste scenario. Onder Suu Kyi's aanhangers heerst veel onvrede over de aanklachten, die volgens hen politiek gemotiveerd zijn.

Het is zeer onrustig in Myanmar sinds het leger begin dit jaar de macht greep. Er wordt volop gedemonstreerd tegen de junta en voor de terugkeer van een democratisch gekozen regering. Het leger zegt binnen twee jaar nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Het is nog de vraag of de NLD daaraan mag meedoen, want de junta heeft gedreigd deze partij te ontbinden.