NAYPYIDAW (ANP/AFP) - De Myanmarese ex-regeringsleider Aung San Suu Kyi heeft een celstraf van vier jaar opgelegd gekregen. Een woordvoerder van de junta in het land liet maandag weten dat zij die straf krijgt voor opruiing tegen het leger en het overtreden van de coronaregels in Myanmar.

Suu Kyi "werd veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf op grond van sectie 505(b) en twee jaar gevangenisstraf op grond van de natuurrampenwet", zei woordvoerder Zaw Min Tun. Ook oud-president Win Myint is op op basis van deze wetten tot vier jaar veroordeeld. De twee hoeven volgens de woordvoerder nog niet naar de gevangenis, in afwachting van andere processen tegen hen. Suu Kyi moet nog terechtstaan voor onder meer corruptie en verkiezingsfraude.

Suu Kyi en andere politici zitten sinds de militaire staatsgreep op 1 februari in detentie. De coup werd gepleegd omdat er volgens het leger fraude was gepleegd bij de parlementsverkiezingen in november 2020. De regerende partij van Suu Kyi werd bij die verkiezingen nog groter, waardoor de militairen hun macht verder zagen afnemen. Het waren de tweede democratische verkiezingen in decennia.

Myanmar was voorheen vijftig jaar lang een militaire dictatuur. Suu Kyi zette zich in die periode in voor democratie, waarvoor ze jarenlang vastzat, en daarvoor kreeg ze in 1991 de Nobelprijs voor de Vrede. Ze is niet onomstreden. Haar wordt verweten dat ze niet genoeg deed om de Rohingya-minderheid in Myanmar te beschermen. Vele honderdduizenden Rohingya's zijn in de afgelopen jaren vanwege geweld tegen hen naar Bangladesh gevlucht.