GENÈVE (ANP) - De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft dinsdag geadviseerd tegen de inzet van plasmatherapie voor de behandeling van coronapatiënten met milde of matige symptomen. In het Britse medische tijdschrift British Medical Journal zegt de WHO dat "huidig bewijs aantoont dat de overlevingskans niet toeneemt en dat de noodzaak voor medische beademingsapparaten niet afneemt" wanneer een patiënt plasmatherapie heeft ondergaan. Bovendien is de behandelmethode duur en tijdrovend.

Om die reden zegt de organisatie de toediening van convalescent (genezend) plasma tegen Covid-19 "sterk af te bevelen" bij mensen die niet ernstig ziek zijn doordat zij het coronavirus hebben opgelopen. Zelfs bij patiënten die wel ernstig ziek zijn zou plasmatherapie volgens de WHO alleen moeten worden ingezet als onderdeel van een klinische proef.

Bij plasmatherapie wordt gebruik gemaakt van de antistoffen uit het bloed van donoren die de infectie al hebben doorgemaakt. Aan het begin van de coronapandemie werd de therapie als een veelbelovende methode gezien voor de behandeling van bepaalde patiënten. Onder anderen de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump pleitte ervoor plasmatherapie versneld in te zetten. Deskundigen zeggen echter al langer dat er geen bewijs is voor de effectiviteit.

De WHO baseert haar advies op de onderzoeksresultaten van zestien klinische experimenten waarbij ruim 16.000 coronapatiënten, met uiteenlopende symptomen, werden behandeld.