BRUSSEL (ANP) - Belgische cafés en restaurants mogen nog een uur langer openblijven. Het sluitingsuur schuift volgende week op naar middernacht, hebben de verantwoordelijke Belgische ministers besloten. Ook zijn er weer toeschouwers welkom bij sportwedstrijden en optredens.

België krijgt vanaf volgende week vrijdag een 'coronabarometer', hebben de ministers afgesproken. Die legt vast welke coronamaatregelen horen bij iedere stand van de coronapandemie. Dat moet de regels voorspelbaarder maken en minder ruimte bieden voor verwijten van willekeur. Maar de barometer is "geen automatische piloot", tekent premier Alexander De Croo aan. De regering houdt het laatste woord.

De barometer begint volgende week in het rood, omdat de omikronvariant van het virus nog duchtig om zich heen grijpt. Dat is de stand met de strengste maatregelen, maar die zijn toch soepeler dan de huidige. Zo mogen publieksevenementen buiten en binnen weer tot tweehonderd toeschouwers ontvangen. Als de zaal groot genoeg en goed geventileerd is vervalt die limiet zelfs, mits de aanwezigen een mondkapje dragen. Alleen dansfeesten en nachtclubs blijven voorlopig taboe.

Maatregelenschema

Net als het Nederlandse kabinet, dat eerder bijvoorbeeld met een routekaart voor de coronamaatregelen wilde werken, zon de Belgische regering al meermalen op een maatregelenschema. Maar dat stuitte telkens op veel weerstand. Ook nu was er verzet, onder meer omdat de barometer de handen van de autoriteiten te veel zou binden.

De Croo is blij dat die er desondanks komt. Het heeft volgens hem aan transparantie en voorspelbaarheid ontbroken "en dat heeft het leven van de mensen gecompliceerd".

Bijbehorende versoepelingen

Naast rood kent de barometer, in aflopende volgorde van ernst, de standen oranje en geel. Over drie weken bekijken de ministers of ze kunnen overschakelen naar oranje, met de bijbehorende versoepelingen.

Tot dat moment blijft het mondmasker op veel plaatsen verplicht. Belgen moeten waar mogelijk ook vier dagen per week thuis blijven werken.

Oppepprik

Het coronavirus is immers bepaald nog niet verslagen, brengt viroloog Steven Van Gucht in herinnering. Omikron breekt juist records, en de besmettingen lopen nog altijd op. Maar "men probeert ook rekening te houden met de motivatie van de mensen", legt Van Gucht uit.

Wie voor 1 oktober zijn tweede coronaprik heeft gekregen, dient voor 1 maart een booster te halen, zegt De Croo. Zonder zo'n oppepprik verloopt een coronatoegangsbewijs, nodig voor bijvoorbeeld horeca en evenementen, straks na vijf maanden.