Chef'Special is de nieuwe ambassadeur van War Child. De Nederlandse band gaat zich inzetten voor 160 miljoen kinderen die opgroeien in conflictgebieden en kampen met geweld en verlies.

De Haarlemse band bezocht vorige week een basisschool in Tilburg waar War Child gevluchte kinderen sport- en spelactiviteiten aanbiedt en muziek laat maken. "Bij ons bezoek hebben we gezien hoe waardevol het is als kinderen weer gewoon kind mogen zijn. Het was zo gaaf om te zien hoe vrij ze zich voelden toen we samen muziek maakten. Sommigen vol overgave, anderen langzaam uit hun schulp kruipend", zegt zanger Joshua Nolet.

De Haarlemse band gaat samen met de leerlingen een nieuw nummer maken, waarvoor ze nog een aantal keer naar Tilburg zullen komen. "Na afloop kwam er een meisje naar me toe. Ze zei dat ze nu niet had meegezongen, maar dat ze dat de volgende keer wel ging doen. Dat is waar we het voor doen, positieve vibes brengen en kinderen weer in hun kracht zetten door middel van muziek", zegt Nolet.

Naast muziek brengt de band ook een armband op de markt waar omgesmolten staal van een AK-47 machinegeweer in zit. Dat staat symbool voor de wens dat het staal nooit meer voor oorlogsdoeleinden wordt gebruikt. De volledige opbrengst ervan gaat naar War Child, dat dit jaar 25 jaar bestaat.

Andere ambassadeurs van War Child zijn voetbalster Vivianne Miedema, balletdanseres Michaele DePrince, acteur Victor Reinier en zanger Marco Borsato.