Het Eurovisie Songfestival wordt dit jaar overschaduwd door de oorlog in Oekraïne, maar tijdens de liveshows wordt daar verrassend genoeg op geen enkele manier bij stilgestaan.

De finale van zaterdag wordt wel geopend met een cover van het vredeslied Give Peace A Chance van John Lennon, dat de zanger in 1969 maakte met zijn vrouw Yoko Ono. Het moment wordt echter nergens ingeleid en zonder enige andere verwijzing naar Oekraïne gaat de show verder met een medley van Laura Pausini-hits.

Het 'zwijgen' valt ook commentators Cornald Maas en Jan Smit op. "Juist in deze tijd kan je toch zeggen dat het extra belangrijk is om de verbinding te vieren", stelt Maas in gesprek met het ANP. Dat gebeurde in het verleden wel, zo herinnert hij zich. "De Zweden zeiden in 2016 ook iets over de vluchtelingenstroom."

Sympathiestemmen

In de regels van de European Broadcasting Union (EBU) staat dat politieke boodschappen of statements verboden zijn op het songfestival. Hoogstwaarschijnlijk heeft de overkoepelende organisatie daarom besloten om er niets mee te doen.

De oorlog zal zaterdagavond desondanks toch een rol spelen bij de uitslag. De bookmakers denken dat Oekraïne door een sloot aan sympathiestemmen uit Europa de wedstrijd zal winnen.

Het is voor het eerst sinds de jaren 90 dat er weer een songfestival plaatsheeft waarbij een van de deelnemende landen in oorlog is. De laatste keer gebeurde dat in 1993 toen Bosnië en Herzegovina debuteerde tijdens de Bosnische oorlog. Het songfestival werd halverwege de jaren 50, kort na de Tweede Wereldoorlog, opgezet door de EBU om Europese landen met elkaar te verenigen.